Historiske Eksempler på ikkevoldskamp

Hentet fra "Quo Vadis?", en veileder for militærnektere.
"Quo Vadis" utgis av Folkereisning mot krig.
Tilrettelagt for WWW av Geir Helland

Motstand mot utenlandsk dominans

-Store deler av den nederlandske motstand overfor spansk styre, 1565-1576.

-Amerikanske kolonisters ikkevoldsarbeid mot britiske lover, skatter og styre, 1765-1775. Best kjent er "The Boston teaparty", i 1773.

-Ungarernes ikkevoldelige kamp for frigjøring fra Østerrike under ledelse av Francis Deak, 1850-1967.

-Egyptisk ikkevoldelige protester og ikkesamarbeid overfor britisk styre, 1919-1922.

-1923: Ikkevoldelig motstand i Ruhr, bl.a. fra tyske gruvearbeidere, mot fransk og belgisk okkupasjon.

-India 1919-47: Den indiske ikkevoldskampen under ledelse av M.Gandhi førte til frigjøring fra britisk overherredømme.

-De baltiske staters frigjøringskamp mot Sovjet 1989-91.

Revolusjon eller motstand mot diktaturer

-Den russiske revolusjonen i februar 1917.

-Tyskland 1943: I berlin arresterte Gestapo flere tusen jødiske menn som var gift med ikke-jødiske koner, og satte dem i fengsel. Kvinnene samlet seg utenfor, og skrek og protesterte. Soldater drev dem vekk, men de kom tilbake igjen og igjen. Til slutt ble alle fangene løslatt.

-El Salvador, 1944: Maximilliano H. Martinez regime styrtes av folket v.h.a. ikkesamarbeid.

-Den iranske revolusjonen mot Sjahen, 1978-1979: Tross en moderne krigsmakt, utbredt og fryktet hemmelig politi(SAVAK), og hyppig anvendelse av dødsstraff klarte folket gjennom gjentatte massedemonstrasjoner til slutt å tvinge Sjahen til å flykte. Dette var mulig på tross av at store deler av befolkningen var analfabeter. Opprøret ble kanalisert gjennom religionen, og muslimenes hyllest til martyrdøden var avgjørende. Sjahen ble sett på som satan, og under massedemonstrasjonene gikk folk rett mot soldatene og ba om å bli skutt. Dette brøt i løpet av kort tid ned soldatenes moral.

-Demokrati i Chile i 1989 på grunn av ikkevoldskamp.

-Ikkevoldelig avskaffelse av Marcos regime på Fillipinene, 1986. Over en million mennesker var på gatene og sluttet brorskap med soldatene, gav dem mat og gaver. Marcos ble tvunget til å gi opp og flyktet.

-Ikkevoldelig revolusjon i Polen, Øst-Tyskland, Tsjekkoslovakia, Ungarn og Bulgaria i 1989.

-Det misslykkede kuppforsøket i august 1991 som førte til oppstand og avskaffelse av Sovjetunionen.

Ikkesamarbeid overfor statskupp

-Kapp-kuppet i Tyskland, 1920. Et forsøk på kupp fra den høyrevridde Dr.W.Kapp nedkjempes i løpet av kort tid. Kuppet var et forsøk på å styrte den nye Weimar-republikken. Kapp okkuperte Berlin uten at det ble gjort militær motstand, og regjeringen gav instrukser om å nekte samarbeid med kuppmakerne. Kapp fosøkte å innsette ny regjering, men byråkratiet nektet å samarbeide. Han tok kontroll over avisene, men da gikk trykkerne til streik. Deretter fulgte en generalstreik, og etter fire dager var Kapps maktesløshet åpenbar, noe som førte til at han gav opp og flyktet.

-Generalstreik på tahiti mot Pierre-Louis, 1957.

-Fransk motstand mot statskuppet til de algeriske generaler, 1961.

-Bolivia, 1977-82: Gruvearbeidere, bønder, kvinner og indianere lykkes med å styrte militærjuntaen med ikkevoldelig mobilisering. "Kokain-juntaen" var kjent for å bruke uvanlig harde metoder, men sultestreiker, veiblokader og generalstreik tvang den likevel til å gi opp i 1982.

Motstand mot krig og krigsforberedelser

-Motstand mot verneplikt i New Zealand 1913-13.

-1914: Spanske arbeidere forhindret ved sit-in på jernbaneskinnene Spania fra å gå med i 1. verdenskrig.

-Generalstreik i Argentina, 1917. Forhindret at landet ble med i krigen mot kommunistene i Russland.

-1920: Franske, engelske og irske havnearbeidere streiker for å forhindre vestmaktene i å starte krig mot det sosialistiske Russland.

-Vietnamkrigen: Fredsbevegelsen motarbeider USA's deltakelse i Vietnamkrigen på 60- og 70-tallet, slik at USA til slutt trekker seg ut.

-Sveits, 1989: En tredjedel stemmer ved en folkeavstemning for fullstendig avskaffelse av militæret.

Eksempler fra Norden

-Norge 1814: Norge trenerer stormaktenes vedtak om at Danmark må avstå Norge til Sverige, vedtar egen grunnlov og tilkjemper stor grad av selvstyre.

-Finsk motstand mot russisk styre, 1989-1905.

-Norge og Danmark 1940-1945: Store deler av motstanden mot tyskerne var ikkevoldelig. Eks: Lærernes og mødrenes protestaksjoner hindret av norske skoler ble organisert etter naziprinsipper. En tre dagers generalstreik i København i 1944 fikk Hitler til å akseptere danskenes krav.

-Island 1971: Den rike lakseelven Laxa ble truet av neddemming, noe som også truet lokalbefolkningens livsgrunnlag. Med presten i spissen går befolkningen på 150 menneskerog sprenger den ferdig bygde demingen. Senere går alle og leverer tilståelse til den eneste som ikke var med, bygdas politimann. Befolkningen vant senere saken i Islansk Høysterett, og demningen ble aldri bygget opp igjen.

-Samenes og miljøverneres kamp for bevaringen av Altaelva, 1979-81. Kampen om elva ble tapt, men aksjonenen førte til en bevisstgjørelse av samenes rettigheter, og senere til utvidelt selvstyre, bl.a. gjennom Sametinget.

-Sverige 1980-94: Helt siden 1980 og frem til i dag har folk i Bohuslän gjennomført en ikkevoldelig okkupasjon av Kynnefjell og dermed hindret lagring av kjernefysisk avfall i lokalmiljøet. Dette på tross av lovlig fattet vedtak om dette.


(C) Folkereisning mot krig. Kan fritt kopieres dersom kilde oppgis.
Tilrettelagt for nettet av: Geir Helland