Wagnerorgelet - et unikt nasjonalklenodium

Barokkorgelet i Nidarosdomen ble bygget i 1738-39 av mesteren Joachim Wagner i Berlin og ferdigstilt av Peter Migend i 1741.

På den tiden var Wagner slett ikke ukjent. I 1719, det året da den berømte orgelbygger Arp Schnitger døde, grunnla han sitt eget firma og bygde instrumenter av usedvanlig høy kvalitet, noen av dem ganske store. Orglet i Trondheim tilhører denne serie. Med 30 registere, 2 manualer og pedal burde instrumentet ha vært for lite for en så stor kirke - 16' principal var ikke engang montert. Men vi vet at det ikke var noen mangel på volum, for selv etter gjenreisningen av vestskipet fyller Wagnerorglets klang hele kirkerommet. Den opprinnelige plasseringen mot bakveggen i det den gang barokkpregede koret var fordelaktig, både visuelt og akustisk. Da, som nå, hadde instrumentet en fargerik, skinnende klang. Effekten må ha vært storartet på alle måter.

Men, dessverre, orgelet nådde et kritisk punkt i sin eksistens. Slutten var på en måte gitt da Claus Jensen, i 1860, la til en tredje manual for å utvide antall registre, byttet ut mixturene med mykere stemmer og gjorde andre forandringer som gjorde at instrumentet mistet kraft og briljans.

Et stort Steinmeyer-orgel ble montert i kirken i 1930. Wagners fasade ble brukt for dette, mens resten av det gamle orgelet ble demontert og lagret i kirkens krypt. To generasjoner senere ble det tatt initiativ til en restaurering, og nå, etter over et års restaurering, står det i nærheten av sin opprinnelige plassering på et nytt galleri.

På grunn av sitt utmerkede konsept og spesielle klang, kombinert med Nidarosdomens akustikk, er det ideelt for fortolkning av barokklitteraturen.